Masa Untuk Melangkah

Dua minggu lepas dah kemas-kemas rumah. Ingat nak buat family room kat basement. Stor pun dikemas dan barang-barang disusun secantiknya. Memang dah redha dan set dalam fikiran yang tahun ni memang tak dapat balik. Dah tetapkan dalam hati yang pihak pengurusan akan panggil balik apabila cukup tempoh 3 tahun pada Julai 2016. Memang dah berserah … More Masa Untuk Melangkah

Pilihan Hidup Kita Sendiri Yang Menentukan

Pemandu di pejabat tempat saya berkhidmat sekarang pernah menceritakan mengenai pemilik restoran halal iaitu restoran Shafali dan Moghout yang memiliki beberapa cawangan di Ottawa Kanada ini. Kedua-duanya merupakan sahabat karib kepada salah seorang kerani di pejabat saya. Kerani tersebut bersama-sama pemilik restoran Shafali dan moghout telah berhijrah dari Bangladesh ke Ottawa sekitar 30 tahun yang … More Pilihan Hidup Kita Sendiri Yang Menentukan

Tangan Panas

Tangan panas yang saya maksudkan ialah tangan yang tak boleh pegang duit tunai. Pantang ada duit mesti habis. Kalo ada RM10,000.00 pun senang-senang ja boleh habis bila-bila masa sahaja. Apatah lagi setakat RM100-200.00 sehari boleh habis silap-silap dalam masa kurang 1 jam pun boleh habis. Itu lah yang saya maksudnya sebagai “tangan panas”. Semalam, saya … More Tangan Panas

Jangan Pandai Berak Tapi Tak Pandai Buang tahi

Terlebih dahulu saya nak minta maaf awal-awal kerana tajuk entry kali ni agak kasar dan mungkin tidak sesuai. Apa yang hendak disampaikan ialah apabila nak buat sesuatu mesti buat sampai habis. Fokus betul-betul dan habiskan kerja jangan sekali-kali campak kat orang lain. Apatah lagi perkara yang nak dibuat tu semata-mata untuk kepentingan diri sendiri dan … More Jangan Pandai Berak Tapi Tak Pandai Buang tahi

Tunggu Punya Tunggu…

Tunggu punya tunggu, tunggu punya tunggu masih juga belum muncul. Berapa lama lagi nak tunggu dah bunyi dialog filem P Ramlee la pulak. Wallahualam. Dah dapat surat pertukaran pada bulan Julai tapi dibatalkan kerana pengganti tak mau datang. Katanya ditunda Ogos. Apabila diluluskan untuk balik bercuti di Malaysia, ditunda lagi ke November pulak. Ini dah … More Tunggu Punya Tunggu…

Dah Lama Nak Berniaga Tapi…

Kebanyakan orang mesti ada terfikir “dah lama nak berniaga tapi…”. Niat, impian, matlamat dan gerak hati tu dah ada malangnya ada perkataan “tapi’. Saya sendiri pun begitu dan rakan-rakan rapat pun begitu. Kenapalah susah sangat nak padamkan perkataan “tapi” dalam minda kita. Sebenarnya, saya telah memasang niat untuk bertukar kerjaya (makan gaji di tempat/bidang lain) … More Dah Lama Nak Berniaga Tapi…

Belanja Pun Tak Lepas Bagaimana nak simpan emas

Setiap kali berjumpa dan bersembang dengan kawan-kawan, bila bercakap mengenai simpanan dan gaji, kata-kata yang sering timbul ialah “…belanja pun tak lepas bagaimana nak simpan emas…” Saya pun tak tau nak jawab dan bagi nasihat pada mereka. Apa yang saya boleh kongsi ialah bagaimana menguruskan kewangan mengikut nasihat, pandangan, pendapat, tips dan saranan yang diberikan … More Belanja Pun Tak Lepas Bagaimana nak simpan emas